Zingy Parcel
INGREDIENTS
DRY YEAST - 1 TSP
MAIDA - 1 CUP
MIXED HERBS - 1/2 TSP
OIL - 2 TSP
ONION - 1 CHOPPED
TOMATO - 1 CHOPPED
CAPSICUM - 1 CHOPPED
TOMATO KETCHUP
CORN MEAL
SALT TO TASTE
INSTRUCTIONS
• Take a bowl and add dry yeast in warm water and mix well , then keep the bowl aside
for 10 mins
• Take a big bowl and add 1 CUP MAIDA in it and the the yeast mixture and mix ,
then knead till it becomes a dough then add mixed herbs and oil and knead , knead
the dough and make a soft dough and cover the dough with a plastic or cloth and keep
aside
For Masala
• In a pan/wok add one chopped onion , one chopped tomato , one chopped capsicum
and saute the ingredients , then add salt to taste and tomato ketchup , mayonnaise ,
red chilli powder and paneer ( cottage cheese ) and mix well
• Then take the dough bowl and roll the dough with a rolling pin and cut the dough into
8 pieces or as your choice , then take a piece of dough and add the masala and
mozzarella cheese and apply some water and close the Zingy Parcel
• Bake the zingy parcel on 190 degree in oven/wok for 10 minutes , then apply some butter on the Zingy Parcel
Now your cheesy Zingy Parcel is ready
Recipe in hindi
सामग्री
सूखा खमीर - १ छोटा चम्मच
मैदा - १ कप
मिश्रित जड़ी बूटी - १/२ छोटा चम्मच
तेल - २ चम्मच
प्याज - १ कटा हुआ
टमाटर - कटा हुआ
शिमला मिर्च - १ कटा हुआ
टमाटर केचप
मक्काई का आटा
नमक स्वादानुसार
निर्देश
• एक कटोरा लें और गर्म पानी में सूखा खमीर डालें और अच्छी तरह मिलाएँ, फिर कटोरे को 10 मिनट के लिए अलग रख दें
• एक बड़ा कटोरा लें और उसमें 1 कप मैदा और खमीर मिश्रण डालें और मिलाएँ, फिर आटा गूंथ लें, फिर मिश्रित जड़ी-बूटियाँ और तेल डालें और गूंद लें, आटा गूंथ लें और नरम आटा गूंथ लें और आटे को प्लास्टिक से ढक दें या कपड़ा और एक तरफ रख दें
मसाला के लिए
• एक कड़ाही में एक कटा हुआ प्याज, एक कटा हुआ टमाटर, एक कटी हुई शिमला मिर्च डालें और सामग्री को भूनें, फिर स्वादानुसार नमक और टमाटर केचप, मेयोनेज़, लाल मिर्च पाउडर और पनीर डालें और अच्छी तरह मिलाएँ
• फिर आटे की कटोरी लें और बेलन से आटे को बेल लें और आटे को 8 टुकड़ों में या अपनी पसंद के अनुसार काट लें, फिर आटे का एक टुकड़ा लें और उसमें मसाला और मोज़ेरेला चीज़ डालें और थोड़ा पानी डालें और ज़िंगी पार्सल को बंद कर दें
• ज़िंगी पार्सल को 190 डिग्री पर ओवन/कडाई में 10 मिनट के लिए बेक करें, फिर ज़िंगी पार्सल पर थोड़ा मक्खन लगाएं
अब आपका लजीज जिंगी पार्सल तैयार है