Punjabi Samosa

INGREDIENTS

FRESH CORIANDER - HANDFUL

GINGER - 2 INCH

FENNEL SEEDS - 1 TSP

CORIANDER SEEDS - 1 TSP

GREEN CHILLI - 4-5


FOR MASALA


POTATOES - 6-7 (MEDIUM SIZED) BOILED

OIL - 2 TBSP

KASURI METHI - 1 TSP

BLACK SALT - 1/2 TSP

DRY MANGO POWDER - 1 TSP

SALT TO TASTE

RED CHILLI - 1/2 TSP

CORIANDER POWDER - 1/2 TSP

CUMIN POWDER - 1 TSP

GARAM MASALA - 1/2 TSP


FOR SAMOSA DOUGH


MAIDA - 3 CUPS

OIL - 3 TBSP

SALT TO TASTE

WATER FOR KNEADING

AJWAIN - 1 TSP

INSTRUCTIONS:

In bowl,add all-purpose flour,salt,carom seeds,ghee and mix well until crumbled.

Gradually add water and knead until smooth dough is form,cover with a wet cloth and let it rest for 30 minutes.

In bowl,add potatoes and mash them slightly,add in pan add oil,kasoori methi,black salt,Amchur powder,salt,red chili powder, coriander powder,Dry mango powder,cumin powder,Garam masala powder and mix well.

then Add Grind green masala Then slightly saute masala.

Take a small dough,make a ball and coat in dry flour and roll out in oval shape with the help of rolling pin and cut into two pieces.

On one side of dough,apply water,join two sides/edges to make a cone and press gently to seal the cone.

Fill the cone with potato stuffing,apply water on the edges and bring the edges together and seal the edges properly.

Prepare the remaining samosas similarly and set aside.

In wok,heat oil and fry on medium low flame until golden.

Now your Punjabi Samosa is ready


Recipe in hindi


सामग्री


ताजा धनिया - मुट्ठी भर

अदरक - 2 इंच

सौंफ के बीज - 1 टीएसपी

धनिया बीज - 1 टीएसपी

हरी मिर्च - 4-5


मसाला के लिए


आलू - ६-७ (मध्यम आकार के) उबले हुए

तेल - 2 टीबीएसपी

कसूरी मेथी - 1 छोटा चम्मच

काला नमक - 1/2 छोटा चम्मच

आम का सूखा पाउडर - १ छोटा चम्मच

नमक स्वादअनुसार

लाल मिर्च - 1/2 छोटा चम्मच

धनिया पाउडर - 1/2 छोटा चम्मच

जीरा पाउडर - 1 छोटा चम्मच

गरम मसाला - 1/2 छोटा चम्मच


समोसा आटा के लिए


मैदा - ३ कप

तेल - 3 टीबीएसपी

नमक स्वादअनुसार

सानने के लिए पानी

अजवाइन - 1 छोटा चम्मच


निर्देश


बाउल में मैदा, नमक, अजवायन, घी डालकर अच्छी तरह क्रम्बल होने तक मिलाएँ।


धीरे-धीरे पानी डालकर चिकना आटा गूंथ लें, गीले कपड़े से ढककर 30 मिनट के लिए रख दें।


कटोरी में, आलू डालें और उन्हें थोड़ा सा मैश करें, पैन में तेल, कसूरी मेथी, काला नमक, अमचूर पाउडर, नमक, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, अमचूर पाउडर, जीरा पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।


फिर हरा मसाला पीस कर डालें और हल्का सा भून लें|


एक छोटा आटा लें, एक लोई बनाएं और सूखे आटे में कोट करें और बेलन की मदद से अंडाकार आकार में बेल लें और दो टुकड़ों में काट लें।


आटे के एक तरफ पानी लगाएं, दो किनारों/किनारों को मिलाकर एक कोन बनाएं और कोन को सील करने के लिए धीरे से दबाएं।


कोन को आलू की स्टफिंग से भरें, किनारों पर पानी लगाएं और किनारों को एक साथ लाएं और किनारों को अच्छी तरह से सील कर दें।


बचे हुए समोसे इसी तरह बनाकर तैयार कर लें और एक तरफ रख दें|


कड़ाही में तेल गरम करें और मध्यम आंच पर सुनहरा होने तक तलें|


अब आपका पंजाबी समोसा तैयार है