Tandoori Chicken

INGREDIENTS

CHICKEN WHOLE LEG - 2 NOS

GREEN CHILLI , GINGER GARLIC PASTE - 1 TBSP

SALT TO TASTE

TURMERIC POWDER - 1 TSP

RED FOOD COLOUR

TANDOORI MASALA - 1 TBSP

CORIANDER POWDER - 1 TSP

HUNG CURD - 1 CUP

KASURI METHI - 1 TSP

LIME JUICE - 1 TSP

OIL - 1 TBSP

BUTTER - 1 TSP

COAL

INSTRUCTIONS

Make cuts on both sides of chicken pieces with the help of knife & set aside.

In a bowl,add Green chilly,Ginger Garlic Paste, red chilli powder,Turmeric Powder,Tandoori masala powder,salt,coriander powder,yogurt,fresh coriander,lemon juice & whisk well.

Add Tandoori pieces and mix well,cover & marinate for 4 hours or overnight in refrigerator.

In a wok,add cooking oil,marinated chicken & apply remaining marinade on chicken pieces,cover & cook on low flame for 12-15 minutes then cook on medium flame until water is reduced (approx. 5 minutes) then turn the sides & again cook on low flame for 10-12 minutes.

Give a coal smoke for 2-3 minutes.

Now your Tandoori Chicken is ready


Recipe in hindi


सामग्री


चिकन पूरे पैर - 2
हरी मिर्च , अदरक लहसुन का पेस्ट - 1 बड़ा चम्मच
नमक स्वादअनुसार
हल्दी पाउडर - 1 छोटा चम्मच

लाल खाने का रंग
तंदूरी मसाला - 1 बड़ा चम्मच

धनिया पाउडर - 1 छोटा चम्मच

दही 1 कप

कसूरी मेथी - 1 छोटा चम्मच

नीबू का रस - 1 छोटा चम्मच

तेल - 1 बड़ा चम्मच

मक्खन - 1 छोटा चम्मच

कोयला


निर्देश


चिकन के टुकड़ों को चाकू की सहायता से दोनों तरफ से काट कर अलग रख दें


एक कटोरी में हरी मिर्च, अदरक लहसुन का पेस्ट, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, तंदूरी मसाला पाउडर, नमक, धनिया पाउडर, दही, ताजा धनिया, नींबू का रस डालकर अच्छी तरह फेंट लें


तंदूरी के टुकड़े डालें और अच्छी तरह मिलाएँ, ढककर 4 घंटे या रात भर के लिए फ्रिज में रख दें


एक कड़ाही में, खाना पकाने का तेल, मैरीनेट किया हुआ चिकन डालें और चिकन के टुकड़ों पर बचा हुआ मैरिनेड डालें, ढककर धीमी आंच पर 12-15 मिनट तक पकाएँ, फिर मध्यम आँच पर पानी कम होने तक पकाएँ (लगभग 5 मिनट) फिर साइड पलटें और फिर से धीमी आंच पर 10-12 मिनट तक पकाएं


2-3 मिनट के लिए कोयले का धुंआ दें


अब आपका तंदूरी चिकन तैयार है