Tandoori Chicken
INGREDIENTS
CHICKEN WHOLE LEG - 2 NOS
GREEN CHILLI , GINGER GARLIC PASTE - 1 TBSP
SALT TO TASTE
TURMERIC POWDER - 1 TSP
RED FOOD COLOUR
TANDOORI MASALA - 1 TBSP
CORIANDER POWDER - 1 TSP
HUNG CURD - 1 CUP
KASURI METHI - 1 TSP
LIME JUICE - 1 TSP
OIL - 1 TBSP
BUTTER - 1 TSP
COAL
INSTRUCTIONS
• Make cuts on both sides of chicken pieces with the help of knife & set aside.
• In a bowl,add Green chilly,Ginger Garlic Paste, red chilli powder,Turmeric Powder,Tandoori masala powder,salt,coriander powder,yogurt,fresh coriander,lemon juice & whisk well.
• Add Tandoori pieces and mix well,cover & marinate for 4 hours or overnight in refrigerator.
• In a wok,add cooking oil,marinated chicken & apply remaining marinade on chicken pieces,cover & cook on low flame for 12-15 minutes then cook on medium flame until water is reduced (approx. 5 minutes) then turn the sides & again cook on low flame for 10-12 minutes.
• Give a coal smoke for 2-3 minutes.
Now your Tandoori Chicken is ready
Recipe in hindi
सामग्री
चिकन पूरे पैर - 2
हरी मिर्च , अदरक लहसुन का पेस्ट - 1 बड़ा चम्मच
नमक स्वादअनुसार
हल्दी पाउडर - 1 छोटा चम्मच
लाल खाने का रंग
तंदूरी मसाला - 1 बड़ा चम्मच
धनिया पाउडर - 1 छोटा चम्मच
दही 1 कप
कसूरी मेथी - 1 छोटा चम्मच
नीबू का रस - 1 छोटा चम्मच
तेल - 1 बड़ा चम्मच
मक्खन - 1 छोटा चम्मच
कोयला
निर्देश
• चिकन के टुकड़ों को चाकू की सहायता से दोनों तरफ से काट कर अलग रख दें
• एक कटोरी में हरी मिर्च, अदरक लहसुन का पेस्ट, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, तंदूरी मसाला पाउडर, नमक, धनिया पाउडर, दही, ताजा धनिया, नींबू का रस डालकर अच्छी तरह फेंट लें
• तंदूरी के टुकड़े डालें और अच्छी तरह मिलाएँ, ढककर 4 घंटे या रात भर के लिए फ्रिज में रख दें
• एक कड़ाही में, खाना पकाने का तेल, मैरीनेट किया हुआ चिकन डालें और चिकन के टुकड़ों पर बचा हुआ मैरिनेड डालें, ढककर धीमी आंच पर 12-15 मिनट तक पकाएँ, फिर मध्यम आँच पर पानी कम होने तक पकाएँ (लगभग 5 मिनट) फिर साइड पलटें और फिर से धीमी आंच पर 10-12 मिनट तक पकाएं
• 2-3 मिनट के लिए कोयले का धुंआ दें
अब आपका तंदूरी चिकन तैयार है